TOP-1.2.1-15-FE1-2016-00008

A kedvezményezett neve: Mór Városi Önkormányzat

A projekt címe: Móri Lamberg pince felújítása

A szerződött támogatás összege: 189.997.080 Ft.

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A Lamberg család egykori uradalmi, ma műemlék pincéje, évek óta kihasználatlan, jelenleg életveszélyes állapotban van. Az épület történelmi, bortörténeti és építészeti értékének megóvását célozza a beruházás. A projekt közvetlen eredményhatása kettős, megtörténik a veszélyeztetett műemlék rekonstrukciója, valamint a település borturisztikai szempontból egy új platformmal gazdagodik, amely egyben egy új turisztikai terméket is jelent a településnek. Az épület zártsága lehetőséget nyújt az éves nyitva-tartásra, továbbá az időjárás viszontagságai ellen is védelmet nyújt, így a pince egész évben a minimum 200 napos nyitvatartást lehetővé teszi.

A tervezett projekt hozzájárul a térségbe látogató turisták tartózkodási idejének hosszabbításához. A projektnek köszönhetően az Önkormányzat új munkahelyeket teremthet az új közösségi pince rendezvényszervezési illetve egyéb feladatainak ellátására.

A projekt helyszínén, az érintett járásban megfelelő mennyiségű és minőségű szálláshely rendelkezésre áll.  Az új közös árusító hely lehetőséget teremthet a gazdáknak, hogy egy új csatornán értékesíthessék termékeiket, a projekt ezzel a helyi gazdaság fejlődését támogatná. A létrejövő közösségi tér lehetőséget nyújt a Móri Borvidék TDM Egyesület, valamint a helyi bortársaságok, egyesületek közösségi szervezésében létrejövő rendezvényeinek úgymint borversenyek, főző versenyek, szüreti mulatságok.

A pincében sor kerülne egy interaktív állandó kiállítás bemutatására is, a Borvidék történetéről, nevezetességeiről, a helyi borkultúráról.

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja:2019.06.30.

A projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-FE1-2016-00008